Gåte

Gåte

Gåte er et norsk band som spiller en blanding av folkemusikk og rock. Gåte har samarbeidet med og brukt materiale fra Knut Buen og Astrid Krog Halse. Gåte viderefører arven etter Folque og Kong Lavring. De fikk Spellemannprisen 2002 i klassen Årets nykommer, for debutalbumet Jygri. Denne CD-en solgte 40 000 eksemplarer. De ble også nominert til Spellemannprisen 2004 i klassen rock for sitt andre album, Iselilja, men vant ikke. Bandet hadde et opphold mellom 2005 og 2017. I 2017 returnerte det kritikerroste bandet etter en 12 års pause, når man ser bort fra noen konserter i 2009-2010. Gåtes gjenoppstandelse består av Gunnhild Sundli, Sveinung Sundli og Magnus Børmark fra originalbesetningen, pluss de to nye bandmedlemmene Jon Even Schärer og Mats Paulsen på trommer og bass. I kjølevannet av Gåtes oppstandelse har bandet gitt ut en EP, Attersyn, i november 2017 med fire spor. To av dem basert på to middelalderballader og to nyskrevne. I november 2018 ga de ut et komplett studioalbum kaldt Svevn. Både «Attersyn» og «Svevn» er et resultat av et nært samarbeid med Knut Buen. I 2021 kom nok en EP, Til Nord. Alle utgivelsene, med det gjenoppståtte Gåte, representerer det bemerkelsesverdige lydlandskapet som har mer vekt på folkemusikken.

Dato